Van soggende naar serieuze stagiaire

Ja hoor, het is zover: Ik ben stagiaire. Soggen (studie ontwijkend gedrag, voor als je het je afvroeg) zit er niet meer in. Vroeger hoorde je altijd iedereen over huisgenoten, teamgenootjes en broers of zussen die ‘stage’ liepen. Natuurlijk wist ik wel dat ook ik ooit stage zou moeten lopen, maar dat het moment zo snel zou aanbreken? Nee, dat niet. Maar goed, dan ben je dus opeens stagiaire. Dat gebeurt trouwens niet ‘opeens’, daar moet je echt wel de nodige energie in steken, heb ik ondervonden. En waar begin je dan? Ik wist absoluut niet hoe ik het vinden van een stageplek (en dan heb ik het nog niet eens over een leuke stageplek) moest aanpakken. Op welke sites moet ik zijn? Moet ik een LinkedIn-account aanmaken? Hoe zorg ik dat mijn CV er piekfijn uitziet? Welke foto’s kunnen wel op mijn Facebook blijven staan en welke niet? Moet ik dan toch maar de zakenvriendjes van mammie en pappie lief aankijken?

Hoe graag ik ook, krachtig en zelfstandig als ik ben, zelf een stageplek had willen bemachtigen, het is me helaas niet gelukt en ik heb toch echt de hulptroepen mijn ouders moeten inschakelen. Hoewel zo tegen mijn natuur in, ben ik nu echt blij dat ik het zo heb aangepakt. Oké, ik hield papa’s handje vast terwijl hij mijn CV aan hockeyvriendjes, vrinden op de range en aan maten op de vrijdagmiddagborrel liet zien, maar werken dat het doet!

In extase
Want waar ik via websites ben afgewezen, omdat ik toch niet de geschikte opleiding volg, omdat ik net te laat was of een andere prutsreden waardoor de moed me nog verder in schoenen zakte, werd ik bij ATPI wél uitgenodigd voor een gesprek. He-le-maal in extase was ik toen ik het telefoontje ontving van ATPI’s HRM. Eindelijk mocht ik ergens op gesprek komen! Ik had al allerlei rampscenario’s geschreven voor het verloop van mijn studiecarrière, want mocht ik geen stage kunnen vinden, dan was ik wel echt de ‘sjors’ en liep ik mooi een half jaar studievertraging op. En omdat daar tegenwoordig een hele fijne boete bijkomt, zeg ik dank u, maar nee dank u.

Me, myself and I
D-day; ik kwam keurig op tijd aan bij de bushalte Beechavenue, Schiphol Rijk. Echt nooit gedacht dat ik zo zenuwachtig zou zijn voor een stagegesprek. Gets, weer diezelfde twijfel. OMG, nu moet ik toch echt die ene foto van Facebook verwijderen! Kan ik tijdens het gesprek wel dat ene rokje aan met mijn nieuwe, ietwat verhullende bloesje of moet ik een mantelpakje van mamlief lenen? Wat moet ik zeggen? Hoe moet ik mijn haar doen? Maar goed, ik had ook niet van tevoren kunnen inschatten, dat ATPI niet zo’n stereotype bedrijf is als ik dacht dat het zou zijn. Vriendelijk werd ik door de receptie overgedragen aan de desbetreffende persoon met wie ik het gesprek had. Ik volgde haar de werkvloer op waar de afdelingen Select Travel, Event Experts en Concept & Creatie gevestigd zijn. Terwijl we door de ruimte liepen naar een rustig plekje om te praten, keek ik om me heen. Er was meteen een soort klik. Ik voelde me helemaal zen. Ik nam me voor dat ik zou stoppen met mijn irritante en nerveuze gedoe en zou beginnen met gewoon me, myself and I te zijn. En ja hoor, het pakte ook nog eens goed uit. ATP Concept & Creatie sprak vertrouwen uit en zag mij als de ideale stagiaire in het team.

Changing day
De eerste dag van mijn 5 maanden durende stage bij ATP Concept & Creatie brak aan. 30 januari was the changing day in mijn, tot nu toe, louter feestvierende studentenbestaan. Alle tentamens, essays en papers haal ik met twee vingers in mijn neus, maar nu moet ik toch echt de handen uit de mouwen steken met die twee vingers erbij. De eerste dag stond in het thema van het kennismaken met al mijn nieuwe collega’s. Een spontaan begin. Na deze introductie op de afdeling was het tijd voor een grootschaligere introductie.

Broekzak
Op mijn tweede dag mocht ik als enige stagiaire meelopen met de introductiedag voor alle nieuwe collega’s van ATPI. Als groentje in de zakenwereld ging alle informatie over ziektewetten, pensioenregelingen en loonstrookjes langs mij heen en werd het pas echt interessant toen we de afdelingen op gingen. Erg leuk bedacht hoe de hele groep nieuwelingen verdeeld werd in teams die vervolgens afzonderlijk van elkaar presentaties van twee afdelingen binnen ATPI kregen. Die presentaties gaven wij dan op onze beurt weer door aan de andere teams. Zo waren we super actief en interactief bezig met ATP, de hele dag door. Geloof me, na zo’n introductiedag zit je er wel lekker in hoor! ATPI ken ik nu als de binnenkant van mijn eigen broekzak.

Leuke teasers
Stap 1: mijn eerste (gedeeltelijk) eigen project. Middels een briefing werd mijn allereerste opdracht in mijn schoot geworpen. “Zo Josephine, als jij nou eens wat leuke teasers wil opzoeken door middel van deskresearch?” Dat laat ik me geen twee keer vertellen, dus ik ging snel aan de slag. Na een lekker dagje achter de laptop dacht ik wel een paar toffe teasers en premiums te hebben gevonden, maar daar wordt natuurlijk nog met een uiterst kritisch oog naar gekeken voordat stap 2 aan de orde is.

Stap 2: en het uiterst kritische oog vond dat ik het zowaar goed had gedaan! Ik was in de gloria dat ik toch echt capabel bleek te zijn. Hierdoor kreeg ik een stiekem wel een boost en een klein aaitje over mijn ego. Hierna kon ik weer vol goede moed aan de slag met een nieuwe klus.

Stap 3: en ook hier komt WEER die verdomde wiskunde om de hoek kijken! Want hoe leuk ik die teasertjes en premiums op het web had gevonden en in een Word-bestandje had gezet, nu mocht ik ze net zo leuk in een kostenonderbouwing zetten. Logische volgende stap natuurlijk, maar helaas is het woord ‘logisch’ hier niet helemaal op z’n plaats voor mij. Alles wat maar met getallen te maken heeft is voor mij namelijk verschrikkelijk onlogisch. Maar door die boost die ik net had gekregen, zag alles er nog rooskleurig uit. “Gewoon doen en als het niet lukt aan de bel trekken.” Na een paar keer aan de bel getrokken te hebben, kwam ik er langzaam maar zeker uit et voilà ook de kostenonderbouwing stond uiteindelijk op Sharepoint.

Gammele laptop
Nu is inmiddels het concept helemaal gefinetuned en naar de klant gestuurd. Ben benieuwd naar hun reactie en wat de volgende stappen zullen zijn. Van mijn studiegenootjes zijn er heel wat die stage lopen en eigenlijk hoor ik negen van de tien keer dat hun werkzaamheden bestaan uit thee halen, archiveren en dat ze in een hoekje geschoven zijn met een gammele laptop uit het jaar nul. Dan mag ik toch wel in mijn handjes knijpen. Zo zie je maar weer: soms is het echt niet erg om bij papa aan te kloppen.

Josephine Figee – stagiair ATP Event Experts

Advertenties

Tags: , ,

About ATP Event Experts

ATP Event Experts houdt zich dagelijks bezig met het bedenken en uitvoeren van incentives, groepsreizen en -accommodatie, congressen, meetings, zakelijke evenementen en reizen naar sportevenementen. Wij doen dat voor zowel bedrijven, overheden als sportorganisaties. Voor veel opdrachtgevers zijn wij de nummer 1 preferred partner voor event management. Dit vanwege het commitment van onze creatieve event specialisten en de ruimte die ze van ons krijgen om de klant daar van te laten profiteren. Vanwege ons vermogen om buiten de kaders te denken en slimme event oplossingen te presenteren. En omdat we continu aantonen dat we de klant en zijn specifieke doelstellingen of uitdagingen begrijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: